Ahlat’ta ‘Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı’ toplantısı yapıldı
Ahlat’ta ‘Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı’ toplantısı yapıldı
BİTLİS – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen ‘Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı’nın değerlendirme toplantısı Bitlis’in Ahlat ilçesinde gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Ahlat Belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban, tüm katılımcılara teşekkür etti. Çoban yaptığı konuşmada, “Soda olma özelliği ile değerli bir göldür. Biz bu konuya sahip çıkmak adına çok hassas bir toplantı yapıyoruz. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Eroğan’ın bu konudaki hassasiyetini bir milletvekili olarak algılıyoruz. Bugün tüm şartları ortaya koymalıyız, Van Gölü’nün nasıl korunacağını, hangi kıyılarının korunacağını, Korunacaksa bunun için tüm imkanlarımızı seferber etmeliyiz. Van Gölü’nün en güzel özelliği de bu. Bu göller diyarında bizim için bir semboldür, yaşatılmalı.Arınma konusunda belediyelerin elinden alalım biz işten kaçmıyoruz ama diğer belediye başkanları ile maliyetleri konuştuk. Bir sıkıntı olduğunu gördük, bunları aklımızda tutmamamız lazım, “Van Gölü ile bütün akarsuları bir araya getirecek bir havza oluşturmamız lazım. Kuruma riskini ortadan kaldırırken, temizlik konusundaki tüm cüretimizi ortaya koyma çabası içinde olmalıyız” dedi.
Daha sonra bir konuşma yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyyüp Karahan, “Ahlat’a gelmek çok güzel. Ama Ahlat’ın Van Gölü’ne etkilerini hep birlikte ele alacağız. 2022 Mart ayında başladığımız Van Gölü ile ilgili çalışmalarımızdan bu yana 9 toplantı gerçekleştirdik. Toplantılarda Van Gölü’nde yapılan çalışmaları adım adım takip etmeye çalışıyoruz. göl dip tarama, su kirliliği, katı atık ve sıfır atık açısından ve bunları ortadan kaldırmak için neler yapabileceğimiz konusunda.Geldiğimiz noktada çok güzel şeyler yaptık.Ancak eksikliklerimiz çok fazla. Hala hedeflerimizin gerisindeyiz.Burada eksikliklerimizi masaya yatırıp nasıl daha ileri gidebiliriz değerlendireceğiz.Bu işin en üst noktasında Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan bu sahiplenmeyi benimsemiş durumda.
“Van Gölü bizim kültürel ve doğal mirasımızdır”
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Van Gölü’nün kültürel ve doğal bir miras olduğuna değinerek, “Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı, Sayın Cumhurbaşkanımızın değerli eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde. Yaklaşık 3 yılı geride bıraktık. Van ve Bitlis’teki kurumlarımız.Kıymetli bir açığı aldığımızı itiraf etmeliyiz ama Van Gölü kapalı bir havza etrafında ve yakın mesafede büyük bir yerleşim yeri.Maalesef direkt ve dolaylı olarak çok çabuk kirleniyor.Ne yazık ki, bunun etkilerini uzun süre çalışıp temizleyebileceğiz.Dezavantajlarımız çok fazla.Biz de çevremize yayılan bir kuraklıkla karşı karşıyayız.Biz de çevremize yayılan bir kuraklıkla karşı karşıyayız. arıtma tesisimizin faaliyete geçmesi, tabanın temizliği, çevre bilinci, eğitim, katı atık bertaraf tesisimiz gibi bu konuda kaynağımız var.Takip ettiğim kadarıyla halen çok değerli eksikliklerimiz var. Hep birlikte üzerlerine eğilirsek şifalarını çabuk buluruz. Van Gölü kapalı bir havza, kuraklık sorunumuz var. Yıllardır çok değerli bir kirlilik katsayımız var. Bunların hepsi Van Gölü için dezavantaj. Van Gölü bizim kültürel ve doğal mirasımızdır. Çocuklarımızın geleceğidir. Allah razı olsun Marmara açık havza olmasına rağmen müsilajla ilgili bir sorunla baş başa kaldı. Büyük bir emekle temizlendi. Ancak Van Gölü’nde böyle bir sorun yaşarsak telafisi mümkün olmayabilir. O yüzden bu kadar teknik ve tecrübeli bir ekip bir aradayken önceliklerimizi bir kenara bırakıp hiçbir şeyi düşünmeden Van Gölü’nün saflığına odaklanmak gerekiyor. Emine Erdoğan Hanım çevre bilincini dünya gündemine taşıyacak kadar bu konuyu önemseyen bir kişidir. Ama kendi ülkemizde bu değerli varlığa odaklanalım ve onu koruma bilincini oluşturalım. Her zaman buna yeniden birlikte başlamayı rica ediyorum. Sıfır atık ile ilgili olarak acilen sıfır atık yönetimi ile ilgili bir ara verilmesi gerekiyor ve bununla ilgili davette bulunuyorum. Mevcut arıtma tesislerinin verimli çalışması ile ilgili konuyu nasıl hızlı bir şekilde yürütebiliriz, kaynak oluşturabiliriz, yani mevcut tesislerimiz için kalıcı bir çözümü tartışmalıyız. Akarsuların göle atık taşıma sorununu durdurmaya odaklanmalıyız. Kuraklığın etkisini en aza indirebiliriz. Üretim aşamasında olan mevcut arıtma tesislerimizi nasıl hayata geçirebileceğimizi değerlendirelim. Van Gölü’nün korunması konusunda eğitim, sivil toplum kuruluşları ve insanlar aracılığıyla farkındalık yaratalım. Bunu bir seferberliğe dönüştürelim. Toplantıya katılımınız için teşekkür ederiz.
Toplantı görüş alışverişi ile sona erdi.
İlçedeki bir alışveriş merkezinin konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya Bitlis Vali Yardımcısı Furkan Seyman, Van Vali Yardımcısı Yücel Fazilet, Ahlat Kaymakamı Batuhan Bingöl, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Necmettin Elmastaş, çevre ilçelerin kaymakamları, belediye başkanları ve kurum yöneticileri katıldı.