Hayvanlar ve insanlar da dahil olmak üzere dişiler normalde doğum yapar. Ancak sevimli denizatı özel bir istisnadır. Daha önce hiç duymadıysanız, evet duydunuz! Denizatı erkekleri doğurur, dişileri değil. Peki bu tam olarak neden oluyor ve nasıl oluyor? Bir bakalım… ?
Kaynak: https://animals.howstuffworks.com/fis…
Denizatları veya deniz ejderleri Syngnathidae familyasına ait, erkeklerinin hamile olmasıyla dikkat çeken küçük deniz balıklarıdır.
Erkek denizatları bunu tıpkı normal bir dişi gibi rahim benzeri bir kesede yapar ve bunu kuyruklarındaki plasenta ile tamamlar. Rahmi ve plasentası varsa neden erkek denizatı? söyleyebilirsin. Kulağa alışılmadık gelebilir ama tıpkı Dünya’daki diğer erkek hayvanlar gibi erkek denizatı da yumurta yerine sperm üretir.
Dişi denizatı, yumurtalarını kuyruğunun önündeki keseye sokarak erkeği döller.
Erkek ayrıca yumurtaları içeride oluşturma sürecini tamamlamak ve bebekleri 24 gün kuluçkaya yatırmak için sperm salgılar. Araştırmacılar, göğüslü ve bazı sürüngen annelerin aksine, bu dinlenme sırasında yavrulara oksijen ve besin sağladıklarını bile keşfettiler.
Doğumları diğer hayvanlardan oldukça farklı gerçekleşir.
Avustralyalı bir araştırma grubu, erkek annelerin doğum sürecini tetiklemesini sağlayan mekanizmayı keşfetti. Eylül 2022’de yapılan bir araştırmada, Sidney Üniversitesi ve Newcastle Üniversitesi’nden araştırmacılar, denizatı babalarının hayvanlar alemindeki diğer annelerden çok farklı doğum yaptığını keşfetti.
Dişi çeşitlerin doğuşu, önce rahim kaslarını kasarak bebekleri dışarı iten oksitosin hormonunun salınmasıyla başlar.
Düz kas dokusu istemsiz olarak çalışırken, iskelet kasları beyin onlara söylediğinde esner ve gevşer. Araştırma grubu, erkek denizatı kuluçka kesesinin kas dokusunun oksitosin hormonu tarafından oluşturulmadığını, kesenin kendisinin ise çok az düz kas dokusu içerdiğini buldu. Bunun yerine, erkek denizatı yüzgecinin kaslara bağlı olduğunu ve kuluçka kesesinin ağzında üç küçük kemiğin bulunduğunu buldular. Dişi denizatlarının yüzgeçleri çok küçüktür veya hiç yoktur.
Yüzgeç ve iskelet kasları, erkek denizatı doğum gizeminin anahtarıdır
Denizatı için hem çiftleşmede hem de doğumda rol oynarlar. Kur yapma sırasında erkek denizatı, suyun kuluçka kesesine girmesine izin vermek için karnını çatlatarak ve genişleterek küçük bir oturma tarzı dansı yapar. Doğduğunda binlerce küçük bebeği kusana kadar benzer bir hareketle karnına bastırır.
Anne denizatı ise erkeğin doğumdan sonra dinlenmesini sağlayarak yavruların bakımını üstlenir.
Babaların bu kasılmalarının bilinçli olarak mı gerçekleştiği, yoksa iskelet kaslarının hangi biçimde olağan kuralları çiğneyip erkeği kendi kendine kastığı ise halen merak konusudur.
patnos-haber.xyz